Grízgaluska
1 tojásfehérjéből habot verünk. Amikor kemény, beletesszük a
sárgáját. Annyi grízt adunk hozzá, hogy puha maradjon (kb. 3
evőkanálnyit). A fövő levesbe kávéskanállal kiformálva belefőzzük.
Fontos, hogy mikor a galuskát elkevertük, a leves már forrjon. Ha az
első galuska szétesik, tegyünk még egy kevés grízt hozzá.
Daragaluska
10 dkg habosra kavart vajba belekeverünk 2 tojássárgáját, 10 dkg
darát, kellő mennyiségű sót és végül 2 tojás keményre vert habját.
Kiskanállal galuskákat szaggatunk a forró levesbe és jó negyedóráig
főzzük benne.
Gyúrt levestészta
Fél kg lisztből nagyon sok levestésztát készíthetünk. Víz nélkül
gyúrjuk, fél kg liszthez 4 tojást veszünk, keményre gyúrjuk, és kis
cipókat formálunk belőle. A cipókat nagyon vékonyra nyújtjuk és tetszés
szerint finommetéltre, vagy apró kockára, esetleg derelyemetélővel
úgynevezett cifra kockára vágjuk. Az eltevésre szánt tésztát kiteregetve
megszárítjuk, s vászonzacskóban bármeddig eltarthatjuk.
Májgombóc
15 dkg borjú-, disznó- vagy baromfimájat apróra vágunk és szitán
áttörünk. Kevés reszelt vöröshagymát és petrezselyemzöldjét zsíron
megpárolunk, 1 tejbe áztatott zsemlét is áttörünk, s mindezt jól
összekeverve hozzáadunk még 1 tojást, kevés szitált zsemlemorzsát, sót,
törött borsot. Kis gombócokat formálunk belőle és a forró levesbe
belefőzzük.
Rizsgombóc
10 dkg rizst megfőzünk fél l tejben, és kihűtjük. Aztán habosra
keverünk dió nagyságú vajat 2 tojássárgájával, beletesszük a rizst, kis
sót, 2 habbá vert tojásfehérjét és annyi lisztet, amennyit fölvesz. Kis
gombócokat formálunk belőle és a levesbe főzzük.
Zsemlegombóc
1 tejbe áztatott zsemlét áttörünk szitán, és elkeverjük két
tojássárgájával, sóval, dió nagyságú vajjal vagy zsírral és 2 tojás
felvert fehérjével. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól
összeálljon. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk és forró levesben
negyedóráig főzzük.
Burgonyagombóc
4-5 lisztes burgonyát megfőzünk, megtisztítjuk és megreszeljük.
Elkeverünk 1 darabka vajat sóval, és lassanként hozzáadunk 2-3 tojást.
Mindezt összekeverjük a megreszelt burgonyával és végül pirított
zsemlekockákat teszünk közé. Mikor jól összekevertük, kis gombócokat
formálunk belőle és sós vízben negyedóráig főzzük. Ha kész bele kell
tenni a levesbe és gyorsan tálalni, mert a gombóc hamar megkeményedik.
Spenótgombóc
25 dkg megtisztított spenótot megforrázunk, majd kicsavarjuk és
állandó kavarás mellett addig pároljuk, amíg a leve elfő. Diónyi
zsírban, vagy kevés olajban egy fej apróra vágott vöröshagymát
megfonnyasztunk és ezt is hozzáadjuk. Kihűtjük, hozzáadunk még 2 egész
tojást, sót, borsot, 12 dkg szitált zsemlemorzsát. Jól összekeverjük,
majd vizes kézzel kis, diónyi gombócokat gömbölyítünk belőle. Húslevesbe
főzzük meg, de ha ez kevés, sós, borsos vízben is kifőzhetjük.
Sült borsó
4 dl forró tejben 2 dkg vajat és fél kg lisztet vegyítünk, addig
kavarjuk, amíg a tészta sima lesz. Ha kihűlt, belekeverünk 3
tojássárgáját, reszelőn át forró olajba csöpögtetjük a tésztát és szép
pirosra sütjük. Szűrőkanállal kiszedjük és a leves mellé tálaljuk. (Nagy
adag vendégeknek)
Lebbencs
Egy kg liszthez 2 tojást veszünk és annyi vizet, hogy jó nyújtható
legyen a tészta. Nem nyújtjuk olyan vékonyra, mint a többi levestésztát,
megszárítjuk, s darabokra – ne nagyon apróra – törjük.
Csipetke
1 tojásból, kevés vízzel, 12 dkg liszttel, csipetnyi sóval tésztát
készítünk. Az összegyúrt tésztát vékony szeletekre vágjuk, és apró
darabokra csipegetjük.
Sőberli
Egy kis darabka vajat elkeverünk 2 tojássárgájával, azután
hozzávegyítünk 2 evőkanál lisztet, kevés sót és borsot és végül a 2
tojás keményre vert habját. Kikent, meghintett tepsibe megsütjük és
kockára vágva a kész levesbe tesszük.
Konzommé
2 egész tojást egy edénybe megsózunk, és jól összekeverjük,
hozzáadunk 2 dl tejet és 1 kávéskanál lisztet. Egy fazék forró vízben
fél-háromnegyed órán át főzzük. A feltálalt húslevesbe kis darabokat
szaggatunk belőle.
Májkonzommé
15 dkg májat és ugyanennyi lépet finomra összevágunk, és egy tejbe
áztatott zsemlével együtt átdaráljuk. Tojásnagyságú vajat habosra
keverünk, beletesszük a keveréket, csipet törött borsot, kis sót, 2
tojás felvert habját. Egy vajjal kikent kisebb edénybe tesszük és gőzben
főzzük félórán át. Kockára vágva tesszük a levesbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése