2014. január 17., péntek

Erdei gyümölcsös torta



Hozzávalók a tésztához: 18 cm-es kapcsos tortaformához
- 20 dkg darált háztartási keksz vagy piskótamorzsa
- 10 dkg vaj
- 1 púpos evőkanál porcukor
- 1 kávéskanál fahéj


A töltelékhez:
- 1 evőkanál étkezési zselatin
- 0, 5 dl málnaszörp víz nélkül (nálam Pölöskei vadmálna ízű szörp)
- 25 dkg mascarpone vagy natúr krémsajt
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál porcukor
- 4 db nagyobb szem szamóca (eper)


A tetejére:
- kb. 15 dkg erdei gyümölcs vegyesen: áfonya, szamóca, szeder, málna (nálam most csak áfonya és szamóca)
- 1,5 dl málnaszörp vízzel elkészítve
- 2 csapott evőkanál étkezési zselatin


Elkészítés:

A vajat felolvasztom, hozzáadom a darált kekszet, a porcukrot, a fahéjat, és az egészet kézzel összegyúrom. A tésztát kivajazott, lisztezett 18 cm-es kapcsos tortaformába nyomkodom, és 180 fokon (alsó-felső sütés) 15 percig sütöm.
Egy lábasban felmelegítem a fél dl málnaszörpöt, feloldom benne a zselatint, picit felforralom, majd amikor langyosra hűlt, összekeverem a mascarponéval.
A tejszínből a porcukorral és a vaníliás cukorral kemény habot verek, óvatosan összekeverem a mascarponéval.
Az epret megmosom, papírtörlőn lecsepegtetem, apró kockákra vágom, és hozzákeverem a tejszínhabos sajtkrémhez. Az egészet a kihűlt tésztaalapra egyengetem, és kb. 2 órára beteszem a hűtőszekrénybe.
Ha megdermedt a krém, akkor a megmosott gyümölcsöket elrendezem a tetején.
A vízzel elkészített málnaszörpöt meglangyosítom, feloldom benne a zselatint, picit felforralom, és amikor langyosra hűlt, ráöntöm a torta tetejére.
Tálalás előtt legalább 1 óráig a hűtőben tárolom, hogy az újabb zseléréteg is megszilárdulhasson.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése