2013. október 19., szombat

Húsvéti maradékból sonkás-hagymás rétes

 
Ez a fantisztus ötlet, két dolog miatt is megosztást érdemel. Az egyik, hogy maradékokból egy új ételt hozhatunk ki, ráadásul nem csak az itt leírt alapanyagokból, hanem bármilyen otthon lévő alapanyagból ki lehet ezt a receptet próbálni. A másik hasznos dolog, hogy Gabriella szerint, aki ezt elkészítette, az egyik legjobb rétestésztába van mindez "belecsomagolva". Állítólag a tészta könnyen nyújtható, nem szakad, és mind sós, mind édes tésztákhoz felhasználható. 
 

Hozzávalók a tésztához: (kb. 12 szelethez)

- 18 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál citromlé
- 1 csipet só
- kb. fél dl langyos víz

A töltelékhez:

- 20 dkg lila hagyma
- 15 dkg sajt (trappista vagy hasonló jellegű)
- 2 tojás
- só
- őrölt bors
- őrölt szerecsendió
- 20 dkg főtt sonkavég
- 1 evőkanál olaj

+ a tetejére 1 tojássárgája
- esetleg köménymag


A tésztához a lisztet, a tojást, az olajat, a citromlét és a sót annyi langyos vízzel gyúrom össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjak. Cipót formálok belőle, letakarom és fél órát pihentetem.
A töltelékhez a hagymát megmosom/megtisztítom, vékonyra szeletelem. A sajtot lereszelem és hozzáadom a kissé felvert tojásokhoz, melyet ízlés szerint ízesítek sóval, borssal, szerecsendióval. A sonkát apróra vágom (esetleg le is lehet darálni).
A tésztát enyhén lisztezett felületen vékony téglalapra kinyújtom, megkenem 1 evőkanál olajjal. A széleken 2-2 cm-t kihagyva megszórom a sonkával, majd a hagymával, végül eloszlatom rajta a tojásos-sajtos masszát. A két rövidebb szélét felhajtom a töltelékre, majd a hosszabbik részétől szorosan feltekerem, mint a bejglit.
Óvatosan ráhelyezem a sütőpapíros tepsire, tetejét megkenem a tojássárgájával, meghintem köménymaggal, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütöm. (A sütési idő sütőfüggő!).
Amikor megsült, néhány percig pihentetem a tepsiben, hogy szépen lehessen szeletelni, majd langyosan tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése