2013. október 19., szombat

Foszlós csíkos kifli

Annyira jól néz ki, hogy ki kellett ide tennem. Most fedeztem fel a Lidl-be egy hasonlót, az a neve, hogy kakaós csomó. De szerintem ez a házi kifli még finomabb lehet. A receptet Gabriella oldalán találtam.
 


Hozzávalók a tésztához: (kb. 12 db nagy vagy 24 db kis kifli lesz ebből a mennyiségből)

- 40 dkg liszt
- 0,7 dl langyos tej
- 1 kis pohár natúr joghurt (150 g)
- 1 tojás
- csipet só
- 4 evőkanál kristálycukor
- 5 dkg puha vaj
- 2,5 dkg friss élesztő

+ 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1-2 evőkanál tej

A tetejére:

- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- 1 teáskanál cukor


A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépben dagasztom.
A lisztet összekeverem a sóval és cukorral.
A puha vajat, a doboz joghurtot és a tojást beleteszem a gép üstjébe, ráöntöm a lisztes keveréket, melynek közepébe kis mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt és ráöntöm a tejet. Jó lágy tésztát kapok - ha nem elég lágy, akkor teszek még hozzá 1-2 evőkanál tejet, vagy ha picit ragacsos, akkor 1-2 evőkanál lisztet - attól függően, hogy mi kívánkozik még a tésztába, lényeg, hogy jó lágy, de ne ragacsos tészta legyen! Amikor a gép végzett a dagasztással, a kikapcsolt gépben 30-40 percig kelesztem a tésztát.
Amikor megkelt, átgyúrom és két egyenlő részre osztom - az egyikbe belegyúrom a két evőkanál kakaóport és 1-2 evőkanál tejet is gyúrok hozzá, hogy megmaradjon a tészta ruganyossága (ne legyen kemény).
Lisztezett felületen/gyúrótáblán külön-külön egyforma kör alakúra nyújtom, majd egymásra illesztem a két kört és egyenlő háromszögekre vágom fel, melyeket a szélesebb részénél kezdve feltekerek, és kiflikké formázok.
Sütőpapíros tepsire teszem és még kb. 15 percig hagyom kelni.
A tojássárgát, a tejet és a cukrot összekeverem - ezzel a keverékkel lekenem a kiflik tetejét, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 12-13 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben valószínű picit több ideig kell sütni)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése