2013. augusztus 22., csütörtök

Kozák sapka

Kozák sapka:

Kozák sapka recept

Fehér tésztához:
 4 db tojás
 15 dkg porcukor
 13 dkg liszt
 4 ek forró víz
 1/2 csomag sütőpor
 reszelt citromhéj
 pár csepp vanília aroma

Barna tésztához:
4 db tojás
15 dkg porcukor
13 dkg liszt
1 ek kakaó
4 ek forró víz
1/2 cs sütőpor
pár csepp rumaroma

Krémhez:
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
3 dl tej
3 púpos ek rétesliszt
vanília és rum aroma ízlés szerint

Díszítéshez:
20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
10 dkg kókuszreszelék


elkészítés
A fehér tésztához a 4 tojássárgáját a 15 dkg porcukorral és a 4 ek forró vízzel, valamint a citrom héjával és a vanília aromával habosra keverjük.
Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük és lazán belekeverjük a fenti masszába.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük (tűpróba!), ha megsült kiborítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.
A barna tésztához a 4 tojássárgáját a 15 dkg porcukorral és az 1 ek kakaóval a 4 ek forró vízzel és a rum aromával habosra keverjük, majd a többi hozzávalóval, valamint a sütéssel úgy járunk el, mint a fehér tésztánál.
A 3 púpos ek réteslisztet kevés tejjel simára keverünk, a maradék tejet felforraljuk és állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztes keveréket.
Addig főzzük míg kemény nem lesz, majd a tűzről levéve 5 dkg vajat keverünk bele.
15 dkg vajat 20 dkg porcukorral a vanília és rum aromával habosra keverünk, majd a kihűlt főzött krémmel simára keverjük.
A kihűlt tésztalapokat pogácsa szaggatóval kiszúrjuk és a fehér pogácsákat egyenként megkenjük a krémmel, majd ráfektetjük a barna pogácsákat.
Elkészítjük a csokimázat. Gőz fölött a csokoládét megolvasztjuk, levesszük a tűzröl és belekeverjük a vajat, majd az összeragasztott pogácsák tetejét megkenjük a csokimázzal és megszórjuk a kókuszreszelékkel.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 38x28x3 cm
költség: 1950 Ft
költség egy főre: 244 Ft

Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/kozak-sapka


 Fehér tésztához:

4 db tojás
15 dkg porcukor...
13 dkg liszt
4 ek forró víz
1/2 csomag sütőpor
reszelt citromhéj
pár csepp vanília aroma

Barna tésztához:

4 db tojás
15 dkg porcukor
13 dkg liszt
1 ek kakaó
4 ek forró víz
1/2 cs sütőpor
pár csepp rumaroma

Krémhez:

20 dkg vaj
20 dkg porcukor
3 dl tej
3 púpos ek rétesliszt
vanília és rum aroma ízlés szerint

Díszítéshez:
20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
10 dkg kókuszreszelék


Elkészítés:

A fehér tésztához a 4 tojássárgáját a 15 dkg porcukorral és a 4 ek forró vízzel, valamint a citrom héjával és a vanília aromával habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és lazán belekeverjük a fenti masszába. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük (tűpróba!), ha megsült kiborítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.
A barna tésztához a 4 tojássárgáját a 15 dkg porcukorral és az 1 ek kakaóval a 4 ek forró vízzel és a rum aromával habosra keverjük, majd a többi hozzávalóval, valamint a sütéssel úgy járunk el, mint a fehér tésztánál.
A 3 púpos ek réteslisztet kevés tejjel simára keverünk, a maradék tejet felforraljuk és állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztes keveréket. Addig főzzük míg kemény nem lesz, majd a tűzről levéve 5 dkg vajat keverünk bele. 15 dkg vajat 20 dkg porcukorral a vanília és rum aromával habosra keverünk, majd a kihűlt főzött krémmel simára keverjük.
A kihűlt tésztalapokat pogácsa szaggatóval kiszúrjuk és a fehér pogácsákat egyenként megkenjük a krémmel, majd ráfektetjük a barna pogácsákat.
Elkészítjük a csokimázat. Gőz fölött a csokoládét megolvasztjuk, levesszük a tűzröl és belekeverjük a vajat, majd az összeragasztott pogácsák tetejét megkenjük a csokimázzal és megszórjuk a kókuszreszelékkel.
Sütési hőfok: 180°C

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése