2013. május 12., vasárnap

Túrós-baconös pogácsa

Túrós   baconös pogácsa  recept fotó

Hozzávalók:
  • 25 dkg túró
  • 2 dl tejföl
  • 1 tojás (+még a tetejének megkenéséhez)
  • 1 dl tej
  • 1 kocka ( 5dkg ) élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 3 kiskanál só
  • 5 vékony szelet bacon
  • 0,5 dl olaj

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk, hogy habos legyen a teteje.
Amíg az élesztő fut, addig a túrót összekeverjük a vajjal (amit jó ha egy kicsit megmelegítünk, hogy ne legyen darabos), a tojással, a tejföllel, a sóval és az élesztős tejjel. Az így kapott keverékhez hozzáadjuk a lisztet, és sima, lágy tésztát gyúrunk. Nem kell túl sokági gyúrni!
Körülbelül 20 percig kelesztem, majd kinyújtom jól belisztezett deszkán vagy asztalon, a szalonnát kis kockákra vágom fel, és az olajban megsütöm, majd a kinyújtott tésztán elegyengetem, és feltekerem rétes szerűen a tésztát, és még egy kicsit gyúrok rajta.
Kinyújtom körülbelül 1,5 centi vastagra, bekockázom a tetejét és kis kávés pohárral vagy normál méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom, tepsibe helyezem őket és tojással megkenem. Előmelegített 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Akkor jó ha már az alja is elkezd kissé barnulni.
 
A nyers tésztából egy csipetnyit kóstoljunk meg, mert elbírja a sót! Nagyon finom, puha és omlós, miután kihűlt érdemes dobozba tenni, nehogy kiszáradjon, így még jó pár napig puha marad!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése