2012. november 8., csütörtök

Házi gyógyteák megfázás ellen

Bár lassan kis hazánkba is eljut a hír, miszerint nem csak gyógyszertárakban kapható, vízbe keverhető, tablettaként lenyelhető, méregdrága, gyógyszernek nevezett csodaszerektől lehet kilábalni egy betegségből, néhányan még mindig nem tudják, hogy a gyógynövényekből készített főzet, vagy forrázat az előbb említettek hatását hatványozza, a betegség lefolyásának időtartamát pedig harmadolja. Forrás: Marmalade


A torokfájással, orrfolyással, köhögéssel, fáradékonysággal és hőemelkedéssel járó vírusos megbetegedésnek nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget. Ennek ellenére ne feledjük, hogy egy vírus bejutása és sikeres szaporodása a szervezetünk ellenálló képességének alulműködését bizonyítja. Ha a reklámoknak naivan bedőlve súlyos pénzeket költünk lázcsillapító, antibiotikum hatású gyógyszerekre, az alapvető problémán nem segítünk, még csak a gyorsabb felépüléshez sem járulunk hozzá.
Éppen ezért ajánlott inkább azokhoz a módszerekhez folyamodni, amelyek már akkor is sikeresnek bizonyultak, amikor egy szimpla megfázásra nem volt huszonöt válaszható gyógyszer, csak a természet és annak aranyat érő kincsei.
Csipkebogyó
 
 
Kizárólag hideg eljárással őrzi meg kiemelkedően magas C-vitamin tartalmát (+B1, B2, K, P, kalcium, vas, magnézium). Tehát egy éjszakára beáztathatjuk langyos vízbe, másnap reggel, leginkább mézzel ízesítve fogyasszunk belőle minél többet!
Kerti kakukkfű
 
 
Kiváló köhögéscsillapító. A szárított, morzsolt változatból forrázatot készítünk, langyosan fogyasztható.
Orvosi zsálya
 
 
A gyulladt nyálkahártyák kezelésére tökéletesen alkalmas. A szárított, morzsolt változatból forrázat készíthető, amelyet elfogyaszthatunk, de öblögetésre és a fájó torok borogatására is használhatjuk.
Kamilla
 
 
A közismert növény szárított virágából forrázatot készítünk. A gőz inhalálásával az orrdugulás és a torokfájás is gyorsan megszüntethető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése