2012. május 12., szombat

Párnahuzat, ágytakaró pólóból

Számtalan módja van annak, hogy a gyermekeink kinőtt ruháival mit kezdjünk. Én régebben eladtam vagy elajándékoztam őket. Ezután már nem fogom, mert itt egy nagyszerű ötlet arra, hogy mit kezdjek velük a Fiskars-tól. Ráadásul nagyobb korukban még emléknek is tökéletes. Rengeteg olyan póló van fiúk és lányok esetében is, amelyiknél elöl rávarrt vagy nyomott minta található. Ezekből az igazi elkészíteni. Valódi vagány párnahuzatot vagy ágytakarót lehet készíteni belőlük...
Hogy mekkora négyzetekre kell vágni a pólókat, az függ a párna méretétől és természetesen a pólón lévő mintától is. Erre nem is lehet szabály. A lényeg, hogy jó egy tervet készíteni. Lemérsz egy jó párnahuzatot, és a felső párna esetében felosztod 4x4-es négyzetekre. Így 12 db négyzetet kapsz. Ha nagyobb a párna, akkor nyilván több négyzet lesz, vagy nagyobbak lesznek a négyzetek.
A mintákat a kapott méretűre kell vágni + varrásráhagyás. Tehát, ha kapsz pl. 15x15 cm-es négyzeteket, akkor a pólóból kb. 18x18 cm-es négyzeteket kell vágnod. Ebben az esetben 3-3 cm van körbe ráhagyva, de ha nem szeretnél ekkora széleket, akkor csak 2 cm-t hagyj rá. Ha van egy nagyobb minta, akkor természetesen 2 négyzetnyi helyet is nyugodtan elfoglalhat.
A tartósság és a vastagság miatt célszerű az alábbi módon elkészíteni. A pólóból duplán vágd ki a pl. 18x18 cm-es négyzetet. Ezután a varrásráhagyás nélüli, 15x15 cm-es négyzet vágd ki vatelinből. Helyezd a két póló anyag közé középre, és gombostűvel rögzítsd. Ettől majd vastagabb lesz, jobb lesz a tartása. Ha pedig steppelni akarod, akkor szépen kiadja a steppelés mintáját.
Tshirt-Rag-Quilt-Pillow-3
Ha steppelni szeretnéd, akkor azt most tedd meg. Készíthetsz egy egyszerű X-et a négyzetekbe, vagy bármilyen hullámos steppelést is alkalmazhatsz, de körbe tűzheted az adott mintát is. Arra ügyelj, hogy a steppelés a varrásráhagyásra ne menjen ki, csak a 15x15 cm-es négyzeten belül maradj.
Tshirt-Rag-Quilt-Pillow-4
Most kezdődhet az összeállítás. Tedd egymás mellé a tervezett mintákat. Először csak egy sort varrj össze, tehát egy 4x4-es terven csak az első sort. Aztán a második sort.... Ha meg van mind a 4 sor, akkor kell a sorokat összevarrni. Arra ügyelj, hogy a varrásráhagyás akkora legyen, amekkorát ráhagytál, és hogy színükkel kifelé legyenek összevarrva, tehát a varrásráhagyás kívül legyen.
Tshirt-Rag-Quilt-Pillow-5
Ha szeretnéd, hogy a párna másik oldala is ilyen legyen, akkor oda is el kell végezned ezeket a műveleteket. Én úgy vagyok vele, hogy csak az egyik oldala fog látszani, így a másik oldal maradhat egy sima lepedővászon is. Célszerű abba cipzárt is varrni, hogy mosni lehessen, majd hozzá kell varrni az elejét.
Annak érdekében, hogy a párna ilyen rongy-hatású legyen, a varrásráhagyást egy éles ollóval be kell vagdosni. Vigyázz arra, hogy ne csípj bele a varrásba, pár mm-nyire a varrásig vágd csak be. Majd rázd le a szöszöket róla, és élvezd a párnát!
Tshirt-Rag-Quilt-Pillow-6
Tshirt-Rag-Quilt-Pillow-8

Itt egy ágytakaró is. Takaró esetében a hátuljhoz használhatod a póló megmaradt minta nélküli részeit is. Középre tegyél vatelint és a varrások mentén akár le is tűzheted.
Custom T Shirt Quilt Made From Your Own Tees / Made to Order / Raggedy Coverlet / Recycled / Cotton / Graduation Gift for Him Her







Custom Keepsake Memory Rag Style T-Shirt Quilt: 9 Shirts Lap Quilt or Throw Blanket





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése